Tajines

Sinds eeuwen wordt er gekookt in deze kleipotten, afkomstig uit Noord Afrika. Klei houdt de warmte goed vast en verwarmt gelijkmatig.

Pottenbakkers uit Tunesië maken deze tajines nog steeds handmatig. Vervolgens decoreren vrouwen de tajines stuk voor stuk, ook met de hand. Dat maakt de tajines net allemaal een tikkeltje anders waardoor het servies een persoonlijk karakter krijgt. Pottenbakken is een traditioneel ambacht waar de hele familie aan meewerkt. Daarom is de werkplaats vaak gewoon aan huis. In Tunesië heerst grote werkeloosheid en nog steeds hebben veel mensen geen scholing gehad. Traditioneel ambachtswerk is voor hen een belangrijke manier om toch een inkomen te verdienen.

prod Tajine01

Gebruiksaanwijzingen:

Vóór het eerste gebruik 24 uur in water laten weken. Gebruik je de tajine niet vaak, dan een uur voor gebruik laten weken. Ongeglazuurde tajines moeten voor het eerste gebruik aan de binnenkant flink ingesmeerd worden met olie en verwarmd worden. Een tajine is om langzaam te stoven; vlees e.d. moet van te voren in een pan bruin gebakken worden.

De tajine van klei kan niet tegen temperatuurschokken, daarom:

  • In de warme tajine geen koude ingrediënten of vloeistoffen toevoegen.
  • En in een koude tajine geen warme ingrediënten of vloeistoffen toevoegen.
  • De tajine met inhoud in de oven langzaam verwarmen. De oven niet voorverwarmen.
  • De tajine met inhoud op gas langzaam verwarmen.
  • De warme tajine nooit op een koude ondergrond plaatsen.
  • Gebruik bij gas altijd een degelijke (dubbelwandige) vlamverdeler.