loading...
Iberisch Aardewerk

Rivieren stromen over het land. Vruchtbare klei en de kracht van de zon. Naar eeuwenoude traditie zijn de schalen met de hand gevormd en geglazuurd. Geen enkel stuk gelijk een ander, handbeschilderd eenvoudig of rijk gedecoreerd. Hardgebakken voor intensief gebruik en jarenlang plezier.

Het duurzame materiaal is geschikt voor dagelijks gebruik, hittebestendig in de oven en sierlijk stoer op tafel. Voor pasta’s en creatieve salades op een zwoele zomeravond, of grote stukken vlees en vis uit de oven. Langzaam garende schotels in een pot of een smeltende kaasfondue op warme winteravonden met familie of vrienden. Een feest op tafel. Geniet!

Onderhoud: met de hand afwassen of in de vaatwasmachine. Droog na afloop de poreuze onderkant van de schalen in de open lucht of matig warme oven om schimmelvorming te voorkomen.

Een handelsroute product: handgemaakt in Portugal, route Mediterranee.

IberischAardewerk4

Tunesisch aardewerk

Tunesisch aardewerk

Pottenbakken in Sfax, Tunesië is een traditioneel ambacht dat van generatie op generatie wordt doorgegeven. Het is bovendien een ambacht waaraan de hele familie meewerkt, wat onder meer te zien is aan de werkplaatsjes aan huis. Elk product is volledig met de hand gemaakt en vertelt hiermee een eigen verhaal. Daarnaast zijn ze mooi en modern en gaan ook mee met de tijd, wat te zien is aan de nieuwe vormen en decoratiemotieven.

De schalen, schotels en borden vertellen bijzondere verhalen. Over ambachtelijk tradities, trends, innovaties en liefde voor het pottenbakkers vak. Over wonen en werken in een land waar op sociaal gebied nog veel te verbeteren valt. Zo is in Tunesië is de werkloosheid groot. Scholing is bovendien voor veel mensen onbereikbaar. Ambachtswerk daarentegen, staat voor een omvangrijk sociaal vangnet voor niet- of laaggeschoolden. Het bereiden van de klei wordt bijvoorbeeld gedaan door diegenen die nauwelijks naar school zijn geweest. Ook met het inpakken, het opslaan, het vullen van de pallets, wordt door laaggeschoolden geld verdiend.

prod ServiesTunesie08

De pottenbakkers in Sfax zijn afkomstig uit Djerba en zijn naar Sfax getrokken vanwege de klei die zeer goed geschikt is voor fijn aardewerk. En om te bakken in ovens, wat vooral voor het glazuren belangrijk is. De werkplaatsjes zijn aan huis, wat aan geeft dat alle familieleden betrokken zijn bij het pottenbakken. De vrouwen verzorgen met name het decoreren van het aardewerk. Het zwaardere werk van het bakken, glazuren en inpakken is de taak van de mannen.

Het proces van klei tot eindproduct verloopt als volgt. Na het prepareren van de klei, wordt het tot een basisproduct gevormd in mallen. Als de klei hard is, worden de oren en tuiten aangezet, de motieven opengesneden en wordt dit basisproduct vervolgens gebakken. Bij de familiebedrijven in Sfax wordt het aardewerk gestookt in een gasoven.

prod ServiesTunesie09

Na de eerste keer stoken wordt het aardewerk met verschillende kleuren glazuur beschilderd. Dit beschilderen staat in hoog aanzien, veel vrouwen beheersen deze bijzondere techniek. Vrouwen werken in de pottenbakkerij tot ze trouwen. Daarna kunnen zij hun werk thuis voortzetten: het aardewerk wordt bij hen gebracht en weer opgehaald. En ze bepalen zelf hoeveel stuks ze per week kunnen beschilderen. Wanneer het product beschilderd is, gaat het nogmaals de oven in en wordt er daarna in de werkplaats een laag transparante glazuur aangebracht. Dan worden de producten nog een keer gestookt en is het product klaar voor de verkoop. Het is duidelijk dat de verkoop van dit aardewerk leidt tot een flinke uitbreiding van de werkgelegenheid voor de gehele familie. Het zelf geld kunnen verdienen geeft de mensen bovendien een gevoel van zelfrespect, wat vele families ten goede komt. Zo’n mooi verhaal verdient toch om verder verteld te worden? Inderdaad: met een kop koffie of thee en een stuk taart erbij.

 

Mexicaans aardewerk

Handbeschilderde keramiek uit Mexico

MexicaansAardewerkFraaie - met de hand beschilderde - potten, schalen  en decoratieve objecten uit Mexico. Gemaakt volgens een 500 jaar oude Mexicaanse traditie. De vrouwen beschilderen het met een eigen ontwerp waardoor geen schaal of pot hetzelfde is. Die oude traditie maakt sterke producten: ze kunnen zowel binnen als buiten staan, alleen bij vorst moeten ze naar binnen.

Het basismateriaal van de bloempotten is klei, afkomstig uit de Mexicaanse heuvels. Daarvan wordt gietklei gemaakt, die vervolgens in mallen wordt gegoten. Op dit moment zijn er 400 verschillende mallen: van kleine decoratieve objecten als kikkers, tot grote tuinobjecten van bijna een meter. Na het drogen gaan de producten in een grote elektrische oven. Dan volgt de decoratie. Eerst tekenen de vrouwen met potlood een ontwerp, om het vervolgens met verf in te vullen. Hierna gaan ze wederom in de oven waardoor de felle kleuren zichtbaar worden. Dan een laag glazuur en voor de laatste keer worden ze gebakken. Voorheen gebruikte men natuurlijke verfstoffen uit de klei zelf. Nu kiest men voor fellere kleuren – afkomstig van de groothandel – zodat het kleurgebruik beter aansluit bij de trends van vandaag. 

Techniek
De techniek die ruim 500 jaar in Mexico wordt toegepast, komt oorspronkelijk uit Noord-Afrika. Tijdens de bezetting van Spanje gaven de Noordafrikaanse Moren de techniek aan de Spanjaarden door, die het op hun beurt in de 15e en 16e eeuw mee naar Latijns-Amerika namen. Hoewel de modellen, designs en kleurencombinaties in de loop der eeuwen veelvuldig zijn veranderd, is de relatie met Marokkaans aardewerk nog steeds herkenbaar.

MexicaansAardewerk4

Werkgelegenheid
Een groot familiebedrijf maakt de potten. De  werknemers werken onder goede omstandigheden: uit de zon en uit de wind – het kan er enorm hard waaien! Maria Isabel richtte het bedrijf 12 jaar geleden op. Zij maakt de designs en stelt de kleurencombinaties samen. Er werken voornamelijk vrouwen die met het inkomen dat ze verdienen onder meer het schoolgeld voor hun kinderen kunnen betalen. Alleen het fysiek zware werk, zoals het gieten van de objecten en het in- en uitladen van de ovens doen de mannen. Wat overigens ook belangrijk is om te weten: een gedeelte van de opbrengst wordt geïnvesteerd in goede productiemiddelen, zoals een elektrische oven. Dankzij de nieuwe oven is de productie gestegen, waardoor de werkgelegenheid kan groeien.

Tajines

Tajines

Sinds eeuwen wordt er gekookt in deze kleipotten, afkomstig uit Noord Afrika. Klei houdt de warmte goed vast en verwarmt gelijkmatig.

Pottenbakkers uit Tunesië maken deze tajines nog steeds handmatig. Vervolgens decoreren vrouwen de tajines stuk voor stuk, ook met de hand. Dat maakt de tajines net allemaal een tikkeltje anders waardoor het servies een persoonlijk karakter krijgt. Pottenbakken is een traditioneel ambacht waar de hele familie aan meewerkt. Daarom is de werkplaats vaak gewoon aan huis. In Tunesië heerst grote werkeloosheid en nog steeds hebben veel mensen geen scholing gehad. Traditioneel ambachtswerk is voor hen een belangrijke manier om toch een inkomen te verdienen.

prod Tajine01

Gebruiksaanwijzingen:

Vóór het eerste gebruik 24 uur in water laten weken. Gebruik je de tajine niet vaak, dan een uur voor gebruik laten weken. Ongeglazuurde tajines moeten voor het eerste gebruik aan de binnenkant flink ingesmeerd worden met olie en verwarmd worden. Een tajine is om langzaam te stoven; vlees e.d. moet van te voren in een pan bruin gebakken worden.

De tajine van klei kan niet tegen temperatuurschokken, daarom:

  • In de warme tajine geen koude ingrediënten of vloeistoffen toevoegen.
  • En in een koude tajine geen warme ingrediënten of vloeistoffen toevoegen.
  • De tajine met inhoud in de oven langzaam verwarmen. De oven niet voorverwarmen.
  • De tajine met inhoud op gas langzaam verwarmen.
  • De warme tajine nooit op een koude ondergrond plaatsen.
  • Gebruik bij gas altijd een degelijke (dubbelwandige) vlamverdeler.

Onze foodaanbiedingen

Sale food

Moederdagactie: 20% korting op Tunesisch aardewerk

moederdagactie2019c

 

facebook bezoek ons

instagram bezoek ons