loading...
Aluminium woonaccessoires

Woonaccessoires gemaakt van aluminium

prod Woonacc Alu01Deze producten (plantenpotten, schalen, dienbladen) zijn afkomstig van RS International, uit Delhi, India. Dit jonge bedrijf telt tien medewerkers die de verschillende producten in de kleine werkplaats volgens de Indiase traditie op een ambachtelijke, tijdrovende wijze vervaardigen. De platen aluminium worden volledig met de hand bewerkt. Dat geldt voor het zagen, stansen, polijsten en uitkloppen van het materiaal. De eigenaren Mr. Agrawal en Mr. Khan zijn gedreven en enthousiast en willen met hun producten graag een grotere afzetmarkt bereiken. Ze staan dan ook open voor productontwikkeling en –verbetering.

De aluminium plantenpotten zijn authentiek Indiaas. Deze zijn stuk voor stuk met de hand uitgeklopt, wat maakt dat al een klein beetje lichtinval voor een mooi effect zorgt.

De medewerkers zijn echte ambachtslieden die van ver komen. Ze overnachten daarom regelmatig op de vloer in de werkplaats. De eigenaren Mr. Agrawal en Mr. Khan weten dat er op het gebied van arbeidsomstandigheden nog wel wat te verbeteren valt. Wanneer de producten in het Westen aanslaan, zullen zij stap voor stap deze verbeteringen doorvoeren.

Woonacc Alu collage

Recycled papier

Woonaccessoires van gerecycled papier

Gebruikte kranten en tijdschriften vormen de basis van de producten van producent Wojogroup in Yogyakarta. Dit basismateriaal wordt eerst gerold of op een andere manier gevormd. Vervolgens wordt het op een frame van hergebruikt karton bevestigd. Op deze manier worden er verschillende producten gemaakt zoals bijvoorbeeld wandspiegels, fotolijstjes en wanddecoraties. De kwaliteit van deze artikelen is de laatste jaren met sprongen vooruit gegaan. Het is mooi om te zien hoe de medewerkers in dit kleine project zich ontwikkelen.

De doelstelling van dit project is om onder fairtrade condities exportwaardige artikelen te kunnen produceren en verder te kunnen doorgroeien. Samen met importeur worden regelmatig nieuwe producten ontworpen. Zoals bijvoorbeeld een collectie aardewerk vazen ingelegd met kleurige stukjes gedraaid papier. Het papier is bewerkt met een speciale coating zodat het stevig en vochtwerend is. Bovendien zijn de vazen waterproof gefabriceerd en dus geschikt als bloemenvaas.

prod Woonacc recycl01

De productie van deze bijzondere artikelen gebeurt kleinschalig en de artikelen zijn fairtrade gecertificeerd.

prod Woonacc recyc collage

Kleinmeubelen gemaakt van Scrapwood

Kleinmeubelen gemaakt van scrapwood

In onze winkel hebben wij diverse kleinmeubelen (kastjes, fotolijsten, dienbladen) van  scrapwood doe onder fairtrade omstandigheden worden gemaakt door ambachtslieden uit Jodhpur in het noorden India. De scrapwood collectie wordt gemaakt van gerecycled hout. Omdat er voor deze meubels geen bomen zijn gekapt, is deze collectie bovendien duurzaam.

De term “scrapwood” betekent eigenlijk sloophout. De combinatie van verschillende kleuren en maten in één meubelstuk of accessoire verwerkt geeft een prachtig en sfeervol resultaat. De medewerkers in Jodhpur zijn hier dagelijks mee bezig elke keer weer een ander, uniek stuk in elkaar te zetten. De importeur ziet er op toe dat alle werkzaamheden veilig en nauwkeurig worden uitgevoerd en alles volgens de Fair Trade principes. Deze scrapwood collectie is uniek omdat het als één van de weinige is die Fair Trade gecertificeerd is.

prod scrapwood01Een voorbeeld uit de collectie: een medicijnkastje met afmetingen 30x30x10 cm. Vanwege het gebruik van scrapwood waarbij de kleuren op elke plank anders zijn, is elk medicijnkastje uniek.

 

 

Daarnaast ook fotolijsten en dienbladen:

prod scrapwood02

Fietsjes van recycled materiaal

Fietsjes van recycled metaal

Deze kleurrijke, decoratieve fietsmodellen worden gemaakt in Madagaskar. Zij worden gemaakt uit recycled blik zoals frisdrankblikjes, olievaten en spuitbussen.

Zorgvuldig worden de meest kleurrijke stukken uitgekozen om met een mal de figuren in te krassen. Scherpe kantjes worden afgeknipt en omgeslagen. Om de verf niet te beschadigen worden de onderdelen met een houten hamer in de juiste vorm geslagen. De losse onderdelen worden aan elkaar gesoldeerd.

prod Fietsjes01

Madagaskar ligt ten oosten van Mozambique in de Indische Oceaan, is ongeveer zo groot als Frankrijk en België samen en telt ruim 15,5 miljoen inwoners. De meesten van hen stammen af van de volken die zich zo’n 2000 jaar geleden uit Indonesië en Maleisië op het eiland vestigden. Van de hoofdstad Antananarivo zullen niet veel mensen hebben gehoord. Madagaskar was tot 1960 een Franse kolonie en is sinds die tijd een republiek.

Hoewel het onderwijs er gratis is, maakt 1/3 van de kinderen de basisschool niet af en van het 2/3 deel dat overblijft, voltooit slechts 10 % het voortgezet onderwijs. De schooluitval is zo groot, doordat de kinderen al vroeg worden ingeschakeld om mee te werken. Het analfabetisme is dan ook hoog en betreft ongeveer  60 % van de bevolking. Kinderen zijn de oudedagsvoorziening voor hun ouders, vandaar dat het geboortecijfer er hoog ligt. De levensverwachting daarentegen bedraagt voor mannen slechts 52 en voor vrouwen 55 jaar. Madagaskar is dan ook één van de armste landen ter wereld, 72% van de bewoners leeft onder de armoedegrens!

prod Fietsjes03 prod Fietsjes04

facebook bezoek ons

instagram bezoek ons